Wyjątkowe naturalne konserwy

Wyjątkowe naturalne konserwy

19 czerwca 2021 Sport i zdrowie 0

Wiele osób, że konserwy posiadają mniej wartości odżywczych porównując je ze świeżymi lub mrożonymi produktami. Prawda jest jednak taka, ze konserwowanie nie wpływa na białko, tłuszcze, węglowodany i pozwala zachować zdecydowaną większość zawartych składników. W dodatku, wiele witamin, które są rozpuszczone w tłuszczach czyli A, D, E, K oraz składników mineralnych zostaje zachowana. Konserwy są bardzo praktycznym i wygodnym sposobem urozmaicenia diety produktami sezonowymi przez cały rok.

Konserwy świetną alternatywą

konserwy naturalne

Czym właściwie są konserwy? Warzywne konserwy to warzywa całe ewentualnie rozdrobnione, bez części niejadalnych, zalane specjalną zalewą o stężeniu około 2% soli, w dalszym kroku utrwalone procesem sterylizacji w opakowaniach hermetycznych. W produkcji konserw wykorzystywane są  wyłącznie warzywa pierwszorzędnej jakości, dlatego właśnie naturalne konserwy naturalne są wspaniałą alternatywą. Przede wszystkim konserwy muszą być świeże, czyste, jednolite i o jednakowej dojrzałości. Dojrzałość przerabianych warzyw  musi pasować do rodzaju konserwy, np. do produkcji konserwowej fasolki szparagowej używa się tylko młodych i niewykształconych strąków, a w przypadku pomidorów w sosie własnym dojrzałych i jędrnych owoców. Zalewa to najczęściej sól i woda lub sok z przerabianego surowca. Gotowy produkt zabezpieczamy przed wszelkiego rodzaju infekcjami używając hermetycznych opakowań czyli puszek, słoi. Konserwy możemy zakupić w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. W ofercie sklepów ekologicznych znajdziemy szereg różnych produktów poddanych procesowi konserwacji, by każdy mógł cieszyć się smakiem i naturą wielu produktów sezonowych przez cały rok W takich miejscach znajdziemy przetwory naturalne z których będziemy mogli wykonać przepyszne dania. Sklepy z ekologiczną żywnością stoją dla nas otworem. Coraz więcej osób chwali sobie ekologiczne jedzenie, dlatego konserwy zyskują coraz większą ilość zadowolonych klientów, którzy bez konserw na półce nie wyobrażają sobie już gotowania.

Za co uwielbiamy konserwy? Są dla nas dużym komfortem i w prosty sposób urozmaicają codzienną dietę. Najlepszej jakości konserwa może okazać się alternatywą dla domowego kucharza , bez względu dla kogo akurat gotuje. Puszki i słoiki są na topie. Można ich użyć ponownie i przechować w prosty sposób inne produkty. Z metalowych puszek z kolei zróbmy doniczki do domowej hodowli ziół. Z całą pewnością konserwy są wygodne i bezpieczne w przechowywaniu, są też o wiele tańsze od różnych surowców.