Wybór żłobka dla małego alergika

Kiedy po raz pierwszy dowiedziałam się, że mój syn jest chory na celiakię, świat mi się zawalić. Czasami trudno mi się do tego przyznać, bo przecież niektórzy rodzice mają o wiele gorzej. Schorzenie Stasia nie doprowadzi do jego śmierci, jednak będzie od niego wymagało przestrzegania diety bezglutenowej do końca jego życia. Od postawienia diagnozy wiedziała, że nasze życie się zmieni, ponieważ przygotowywanie posiłków dla mojego malucha nie będzie czymś łatwym. Na szczęście udało mi się znaleźć żłobek, w którym kucharka bardzo poważnie traktuje problem Stasia i przygotowuje dla niego specjalne dania.
Poszukiwania odpowiedniego żłobka
Początkowo sądziłam, że z powodu choroby Stasia długo nie będę mogła wrócić do życia zawodowego. Był to dla mnie cios, ponieważ zawsze uwielbiałam swoją pracę i nie chciałam się z nią na dłużej rozstawać. To dzięki niej miałam siłę przezwyciężać wiele trudności oraz aktywnie działać w domu. Na szczęście zaraz po zdiagnozowaniu choroby syna, a zatem gdy skończył on dwa lata, zapisałam się do ogólnopolskiego stowarzyszenia zrzeszającego osoby borykające się celiakią oraz zainteresowane tym tematem. Dzięki nowym znajomym dowiedziałam się, że istnieje żłobek w Baranowie Sandomierskim, który przyjmuje pod swój dach dzieci z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi i bardzo restrykcyjnie pilnuje przestrzegania przez nie zaleconej diety. Postanowiłam, chociaż spróbować zapoznać się z ofertą tego miejsca. Byłam bardzo zadowolona, kiedy okazało się, że pomimo pandemii mogę obejrzeć zajęcia, które odbywają się w tym miejscu oraz osobiście porozmawiać z Panią dyrektor. Dzięki swojej wizycie w placówce przekonałam się, że warto przynajmniej spróbować zapisać do niej syna. Nie miałam jednak pewności, czy Staś się zakwalifikuje, ponieważ lista chętnych była całkiem spora. Niestety moje obawy okazały się słuszne, ponieważ w pierwszym naborze nie udało nam się dostać. Za drugim razem jednak nam się poszczęściło. Szybko przekonałam się, że w żłobku należycie dba się o dietę dzieci. Wszystkie potrawy gotowane bez dodatku glutenu są tworzone w osobnej kuchni i w oddzielnych garnkach, co ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia chorujących na celiakię dzieci.
Na szczęście coraz więcej przedszkoli i żłobków dostosowuje swoje programy do różnego rodzaju problemów, z którymi borykają się dzieci. W przypadku najmłodszych borykających się z silnymi alergiami oraz chorobami układu trawiennego odpowiednio dobrana dieta może być podstawą dobrego funkcjonowania, więc dbanie o nią należy traktować niezwykle poważnie. Cieszę się, że w Baranowie Sandomierskim tak właśnie jest.
Najnowsze komentarze