Przyprawy do gyrosa

Przyprawy do gyrosa

17 lipca 2020 Restauracje / catering 0

 

Obecnie, najbardziej popularnym fast foodem jest kebab. Jest to pieczone mięso, zazwyczaj wołowe lub drobiowe, wyraziście przyprawiane i zawijane w pitę, tortillę lub podawane w bułce wraz z sałatką warzywną i sosami. Jest stosunkowo niedrogą propozycją i potrafi zastąpić nawet dwa posiłki przez swoją sytość, jednakże nie jest najzdrowszym daniem i nie powinien być spożywany zbyt często. Lżejszą, zdrowszą alternatywą dla kebaba jest gyros, który możemy w szybki i prosty sposób przygotować w domu.

Przyprawa do gyrosa kluczem do sukcesu

dobra przyprawa do gyrosaPrzepisów na gyrosa jest w internecie wiele. Kluczowym jest użycie dobrej przyprawy do mięsa, aby było wyraziste w smaku i podkreślało smak użytych warzyw. Na półkach sklepowych możemy znaleźć saszetki z napisem „gyros” – jest to mieszanka przypraw i ziół, przeznaczona do marynowania mięsa przeznaczonego do przyrządzania gyrosa. Dzięki takiemu produktowi nie musimy sami kombinować z mieszaniem pojedynczych przypraw i kupowaniem wszystkich oddzielnie, jest to zatem spore ułatwienie. Jednakże trzeba pamiętać, że przyprawa przyprawie nierówna – dobra przyprawa do gyrosa powinna mieć bogatą listę składników. Nie może tam zabraknąć słodkiej papryki, chilli, cebuli, czosnku czy kolendry. Im dłuższy naturalny skład tym lepiej, a dodatek takich ziół jak kozieradka czy rozmaryn, a także gałki muszkatołowej czy cynamonu sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo, a my nie mamy nawet ochoty pomyśleć o zakupieniu niezdrowego kebaba z budki. W większości mieszanek jest również zawarta od razu sól i pieprz, zatem nie musimy dodawać ich oddzielnie. Przyprawa do gyrosa jest niezwykle aromatyczna i można jej używać także do innych potraw i to nie tylko z kurczaka. Świetnie sprawdza się do przyprawiania wołowiny oraz wieprzowiny. Osobiście lubię dodawać ją do mięsa mielonego, a także nacieram nią całego kurczaka przed upieczeniem. Małe ilości przyprawy do gyrosa można też użyć do doprawienia sosów oraz dipów. Jest to zatem uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu.

To, co jemy powinno być nie tylko zdrowe i odpowiednio zbilansowane, ale również smaczne. Z jedzenia też czerpiemy przyjemność, zatem powinniśmy dbać o to, aby nasze posiłki były swojego rodzaju świętem, ucztą dla podniebienia. Umiejętne doprawianie nie musi być dla nas czarną magią. Warto sięgać po gotowe mieszanki, które ułatwiają nam gotowanie, a poza tym oszczędzają nasz czas i pieniądze. Kupowanie każdego składnika oddzielnie jest mało opłacalne, a jeżeli możemy nabyć gotową kompozycję – warto z tego korzystać.