Przechowywanie kawy, herbaty i ziół

Przechowywanie kawy, herbaty i ziół

11 kwietnia 2019 Urządzanie wnętrz 0

 

Zwłaszcza w chłodniejsze dni wielu z nas staje się szczególnymi miłośnikami ciepłych napojów. Uwielbiamy poranną filiżankę kawy i popołudnie z kubkiem parującej herbaty. Jeśli dodatkowo lubimy aromatyczną kuchnie, a ulubione dania przygotowujemy samodzielnie, musimy zwracać szczególną uwagę na ochronę tych produktów przed utratą aromatu.

Pojemniki do przechowywania kaw, herbat i ziół

pojemniki na kawę herbatęPrzechowywanie sypkich produktów może sprawiać trudności. Jak przechowywać herbatę, kawę czy zioła, tak by na długo zachowały aromat i smak? Przede wszystkimi musimy chronić je przed czynnikami zewnętrznymi, które im szkodzą. Pierwszym wrogiem aromatycznej kawy, herbaty, czy przypraw jest utrata aromatu. Dodatkowo tym wyrobom może zaszkodzić gwałtowny skok temperatur czy wilgoć. Herbata, zwłaszcza susz owocowy, źle reaguje na długotrwałe oświetlenie. Po kilku dniach na osłonecznionym parapecie, czy pod intensywnie świecącą żarówką straci ona swój kolor i smak. Skoki temperatur mogą doprowadzić do parowania wewnątrz naczynia z kawą czy herbatą, a co za tym idzie, przyczynią się do powstawania wilgoci. W wypadku herbaty i przypraw duża wilgoć spowoduje zbrylenie się granulatu czy liści, co spowoduje nie tylko brzydki wygląd produktu, ale też spadek jego smaku. Niektórzy twierdzą, że ziarna kawy najlepiej przechowywać w nieco niższej temperaturze – w lodówce. Jeśli decydujemy się na takie rozwiązanie musimy szczególnie uważać na mieszanie się zapachów. Dlatego odpowiedni pojemniki na kawę herbatę i zioła musi mieć przede wszystkim szczelne zamknięcie. Zakręcane słoiczki dobrze sprawdzają się w roli naczyń na kuchenne przyprawy. Zakręcane wieczko nie otworzy się przypadkowo, zachowa aromat wewnątrz pojemnika i nie przedostaną się do niego inne zapachy. Jednak w przypadku kawy i herbaty należałoby znaleźć takie słoiki, które nie są przezroczyste, inaczej naświetlanie ziaren i suszu wpłynie na utratę aromatu. Jedynym rozwiązaniem na trzymanie ich w przezroczystych słoikach jest chowanie tych naczyń do zacienionych szafek. Dlatego w wypadku kaw i herbat często sprawdzają się metalowe puszki. Trzeba znaleźć takie, których wieczko nie otworzy się bez odpowiedniego naporu siły. Z drugiej strony otworzenie wieczka musi być stosunkowo łatwe, żeby nie narażać się na przypadkowe wysypanie zawartości podczas prób otwarcia.

Pamiętajmy też, że najlepsze produkty to te świeże. Czasem najlepiej jest wybrać mniejsze opakowanie kawy, herbaty czy ziół tak by mieć pewność, że zostaną zużyte w ciągu kilku tygodni. Nawet w najlepszym pojemniku susz czy ziarna mogą nie wytrzymać próby czasu. Lepiej kupować produkt częściej, niż rozczarować się smakiem przechowywanej przez lata kawy z nieszczelnego opakowania.