Prozdrowotne działanie czarnuszki

Olej z czarnuszki nie bez powodu nazywany jest złotem faraonów – ludzie od tysięcy lat leczyli nim wiele dolegliwości. Co więcej, olej z czarnuszki wyróżnia się charakterystycznym, wyrazistym smakiem i korzennym zapachem. Niemniej jednak, nie jest to jego największą zaletą. Od wieków znane są także jego właściwości prozdrowotne.
Jak uzyskać olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki tłoczy się na zimno z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), znanej także jako czarnuszka ogrodowa, czarnucha, kmin czarny lub kąkolnica. Ta niewysoka (do 45 cm), jednoroczna roślina o kwitnących od czerwca do września białych lub niebieskich kwiatach jest kuzynką jaskrów polnych, przylaszczek i zawilców – podobnie jak one należy do rodziny jaskrowatych. Nasion czarnuszki używa się nie tylko do tłoczenia oleju. Można je także mielić, przyrządzać z nich napary, odwary, nalewki i syrop albo dodawać do potraw w całości. Czarnuszka w smaku przypomina pieprz. Tym się jednak od niego różni, że nie drażni błony śluzowej żołądka. Bez obaw zatem można ją dodawać do swoich sałatek, surówek, mięs czy pieczywa wypiekanego w domu. Czarnuszkę od wieków wykorzystywano w leczeniu najróżniejszych dolegliwości, od chorób układu oddechowego i pokarmowego, poprzez choroby nerek i układu krążenia, po zmiany skórne spowodowane trądzikiem, alergią lub łuszczycą. Stosowano ją nawet przy żółtaczce, bólu zębów i po ukąszeniu węży. Olej z czarnuszki zawiera korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz olejki eteryczne. Jest silnym antyoksydantem, spowalnia proces starzenia organizmu. Czarnuszka i tłoczony z niej olej polecana jest osobom z chorobami układu krążenia, zmagającym się z grzybicą, trądzikiem, atopowym zapaleniem skóry, diabetykom i alergikom. Warto wiedzieć, iż prozdrowotne oleje z czarnuszki naturalne można dostać w wielu sklepach internetowych. Poza tym według niejednej literatury, czarnuszka „działa także regulująco w zaburzeniach cyklu miesięcznego i pobudzająco na laktację. Wykorzystuje się również jej właściwości we wspomaganiu leczenia chorób autoimmunologicznych, w tym w reumatyzmie. Wyniki badań wykazują korzystny wpływ stosowania czarnuszki we wspomaganiu terapii osób z uogólnionym stanem zapalnym, jak również z hiperurykemią”. Autorki uważają za zasadne wprowadzenie czarnuszki do diety pacjentów w trakcie leczenia dny moczanowej.
Olej z czarnuszki jest wykorzystywany także w kuchni. Dodaje się go m.in. do sałatek, kasz oraz wszędzie tam, gdzie można go stosować bez konieczności podgrzewania. Do pieczywa, mięs, marynat i serów lepiej natomiast dodać nasiona w całości. Robiono to od wieków w wielu miejscach świata: czarnuszka jest znana w kuchni indyjskiej, egipskiej i na środkowym Wschodzie. Jest m.in. składnikiem curry i łagodniejszym dla żołądka zamiennikiem pieprzu.
Najnowsze komentarze