Najlepszy chleb bezglutenowy

W naszej diecie, większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki ze serem, szynką, czy specjalnie przygotowaną pastą. Jednak nie każdy może spożywać chleb jaki znajduje się w każdej piekarni, ponieważ jest wypiekany z mąki pszennej. Osoby uczulone na ten składnik, lub chorujące na celiakię, nie mogą jeść produktów, które zawierają choć niewielkie domieszki tejże mąki, gdyż wywołuje to nieprzyjemne objawy uboczne.
Jakich chlebów należy unikać na diecie bezglutenowej?
Jeżeli z różnych powodów nie możemy, lub nie chcemy spożywać produktów z glutenem, to musimy dokładnie czytać etykiety produktów, lub pytać sprzedawców o skład. Oczywiście zawsze najlepiej samodzielnie przygotowywać wypieki w domu niż kupować gotowe, gdyż wiele z nich zawiera chemiczne dodatki, które mogą szkodzić. Chleb bezglutenowy charakteryzuje się tym, że nie zawiera mąki z pszenicy, żyta, czy jęczmienia, gdyż one zawierają gluten. Do mąk bezglutenowych można zaliczyć mąkę gryczaną, jaglaną, ryżową, czy owsianą, które doskonale się nadają do wypieków. Jeżeli zależy nam na wyjątkowym i intensywnym smaku pieczywa, to najlepiej jest wybierać mąkę gryczaną, która posiada naturalny lekko orzechowy smak. Dla osób lubiących chrupiący chleb, najodpowiedniejsza będzie mąka jaglana, która doskonale się nadaje do wypieków różnego rodzaju. Pieczywo z mąk bezglutenowych jest tak samo smaczne jak z klasycznej pszennej, choć może mieć nieco inny smak. Niektóre mąki bezglutenowe słabo się kleją, dlatego do wypieku chleba trzeba je mieszać z innymi bezglutenowymi, które wykazują lepsze właściwości klejące. W razie potrzebny do ciasta dodaje się więcej płynnych składników, które w naturalny sposób spowodują sklejenie masy. Jak widać jest wiele rodzajów chlebów bezglutenowych, które nie zawsze będą dostępne w małych, osiedlowych piekarniach. Natomiast na pewno je znajdziemy w dużych hipermarketach, czy sklepach internetowych. Mogą one być paskowane próżniowo, lub luźno sprzedawane. Przy kupnych wyrobach, lepiej zawsze sprawdzać skład, bo zawsze mogą one mieć jakieś domieszki.
Życie osób na diecie bezglutenowej nie jest proste, ale z upływem czasu staje się coraz prostsze, ponieważ jest coraz głośniej o produktach bezglutenowych. Już nie tylko chleb bez glutenu kupimy, ale także wyroby cukiernicze, wędliny, czy pasztety. W internecie bez problemu można znaleźć przepisy na smaczne wypieki bez zawartości glutenu, które są bardzo zdrowe i smaczne. Mogą je spożywać nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale każdy z nas.
Najnowsze komentarze