Komu przyda się kocioł warzelny?

Profesjonalne gotowanie wymaga specjalnego urządzenia kuchni. Kuchnie domowe często wyglądają zupełnie inaczej niż te, które znajdują się w lokalach gastronomicznych. Przygotowywanie posiłków na dużą skalę sprawia, że trzeba sprostać szeregowi wymagań. Nie chodzi tu tylko o przepisy prawne czy sanitarne, ale o organizację całego procesu gotowania, który musi przebiegać sprawnie i szybko, tak, by sprostać standardom obsługi gości oraz ich gustom smakowym.
Zastosowanie i wykorzystywanie kotłów warzelnych
Kuchnie w lokalach gastronomicznych powinny więc być wyposażone w szereg profesjonalnych urządzeń. Przykładem takiego sprzętu jest kocioł warzelny. W domu takiego urządzenia raczej nie spotkamy, ale w miejscach, gdzie przetwarza się żywność na dużą skalę, sprawdza się wręcz znakomicie. Stosowane jest w przemyśle gastronomicznym do przygotowywania potraw płynnych oraz ich podgrzewania, a także do wytwarzania wędlin i przyrządzania mięs. Świetnie nadaje się do wytapiania tłuszczy. W komorze kotła, dzięki specjalnej technologii, ciepło rozkłada się równomiernie, dzięki czemu potrawy podgrzewane są w sposób jednolity i nie przypalają się. Specjalne sterowniki pozwalają stale monitorować temperaturę w zbiorniku podczas gotowania oraz umożliwiają jej zmiany podczas tego procesu. Pokrywa oraz komora są w specjalny sposób izolowane. Kocioł warzelny z mieszadłem pozwala na uzyskanie jednolitej konsystencji przyrządzanych potraw. Dzięki temu wyśmienicie nadaje się do wytwarzania między innymi zup, smalcu, sosów, musów owocowych czy konfitur, a także polew czy likierów. Mieszadła można wymieniać w zależności od potrzeb, bowiem występuje ono w kilku wariantach. Jeśli zaś wyciągnie się mieszadło z komory kotła, można gotować mięso i wszelkie wyroby wędliniarskie. Niektóre urządzenia wyposażone są w specjalną wywrotową misę, której użycie ułatwia rozładunek przygotowanego produktu. Zastosowanie kotła warzelnego może być naprawdę wszechstronne. Z tego powodu często używany jest w przetwórstwie, przemyśle mięsnym i spożywczym oraz piekarnictwie i cukiernictwie.
Urządzenie odznacza się wysoką wydajnością i ekonomią użytkowania. Pozwala zachować czystość w miejscu pracy, zwiększając przy tym jej wydajność. Przyczynia się również do zautomatyzowania procesu produkcji, a zarazem pozwala zachować wysoką jakość wyrobów. Nie wymaga wielkiego zaangażowania obsługującego je człowieka. Może działać na prąd gaz, olej lub parę technologiczną. Najczęściej wykonywane jest ze stali nierdzewnej.
Najnowsze komentarze