Jak utylizujemy odpady spożywcze

Produkty spożywcze wykorzystujemy codziennie do przygotowania posiłków. Rzadko kiedy kojarzą się nam one z odpadkami. Tymczasem w każdej kuchni powstają odpadki takie jak obierki, skorupki, przeterminowane produkty czy niedojadane resztki z posiłków, które trafiają do śmietnika. Badania przeprowadzone na przełomie ostatnich lat pokazują, że wyrzucamy coraz więcej tego typu odpadów, które trafiają na wysypiska. Produkty żywnościowe mogą stanowić poważne ekologiczne zagrożenie.
Gospodarowanie odpadami spożywczymi
Wyrzucane resztki jedzenia są świetną pożywką dla najróżniejszych drobnoustrojów. Surowe mięso może stać się źródłem powstania chorób niebezpiecznych tak dla ludzi jak i dla zwierząt. Artykuły, które straciły swoją datę ważności mogą zmieniać swoje właściwości, niekiedy mogą stawać się nawet toksyczne i negatywnie wpływać na środowisko. Przykładem tego może być chociażby jad kiełbasiany. Domowe kuchnie to tylko wierzchołek góry lodowej. Znacznie więcej tego typu odpadów produkują stołówki, restauracje czy przetwórnie mięsne i spożywcze. Dlatego tak ważna jest odpowiednia utylizacja odpadów spożywczych. Ich odpowiednie zagospodarowanie wpływa na czystość otoczenia a tym samym na nasze zdrowie. Dawniej, gdy większość ludzi mieszkała w domach jednorodzinnych każdy samodzielnie zajmował się utylizacją. Zagospodarowanie tego typu odpadów było prostsze. Większość pozostałości poddawano kompostowaniu, inne wykorzystywano jako pasza dla zwierząt, inne spalano w piecu. Współcześnie mieszkańcy osiedli, wielkich blokowisk i miast nie mają już takich możliwości. Ilość produkowanych odpadów wzrosła do tego stopnia, że stała się już globalnym, problemem. Odpady spożywcze zaliczane są do odpadów III kategorii. Odbierają je uprawnione to tego firmy Obecnie część odpadów spożywczych pochodzenia zwierzęcego jest poddawana pasteryzacji w celu zahamowania powstawania drobnoustrojów. Następnie trafiają do przetwarzania w instalacji mechaniczno – biologicznej. Część odpadów jest także utylizowana w spalarniach. Odpady z przetwórstwa warzyw i owoców są przekazywane z kolei do biogazowni. Te, które słabiej fermentują do kompostowania.
Gospodarkę odpadami spożywczymi regulują przepisy prawa. Głównie dotyczą one odpadów z przemysłu mleczarskiego, piekarniczego, mięsnego i produkty przeterminowane. Jeśli nasza restauracja z kolei zużywa duże ilości tłuszczu wówczas musimy znaleźć firmę, która specjalizuje się w utylizacji olejów. Na rynku jest wiele firm, które zajmują się odbieraniem i przetwarzaniem odpadów spożywczych a tym samym dbają o nasze środowisko.
Najnowsze komentarze