Dobre ścierki do kuchni

Dobre ścierki do kuchni

26 stycznia 2019 Sklepy internetowe 0

Ścierki w każdej kuchni to nieodzowny element. Używamy ich na co dzień do wycierania naczyń świeżo umytych albo tych, które nie zdążyły jeszcze dokładnie doschnąć na suszarce czy w zmywarce. Często przecieramy nimi różne powierzchnie, nie tylko naczynia i sztućce, ale też na przykład blaty. Ze względu na miejsce i rodzaj ich stosowania, ścierki bardzo szybko nadają się do prania. Ze względu na intensywne użytkowanie, powinniśmy przyłożyć sporą uwagę do wyboru najlepszych ścierek.

Wybór ścierek kuchennych nie jest prosty

ścierki kuchenneŚcierki używane w kuchni produkuje się przede wszystkim z włókien naturalnych, głównie z bawełny, jednakże popularne są też – droższe od bawełnianych – ścierki lniane. Najpopularniejsze są ścierki kuchenne w splocie płóciennym, które świetnie nadają się do polerowania naczyń wykonanych ze szkła. Drugi powszechny typ to ścierki w splocie waflowym – nazwanym tak z względu na bardzo charakterystyczną fakturę materiału – które bardzo dobrze chłoną wodę. Materiał do produkcji ścierek może być zarówno grubszy, jak i cieńszy, delikatniejszy. Ten drugi typ jest o wiele lepszy, jeśli kuchennym ścierkami często polerujemy i osuszamy szkło czy naczynia z kryształu. Ścierki kuchenne powinny być wykonane z bawełny lub lnu wysokiej jakości, dobrze chłonącego wodę. Ścierki, które tylko rozmazują krople wody to zapewne najgorsze, na co możemy natrafić. Przed pierwszym praniem nasze ścierki należy wyprać, co pozwoli nam też na ocenę trwałości materiału i kolorów. Kolejne prania powinny mieć miejsce w temperaturze przynajmniej sześćdziesięciu stopni, jednak abyśmy mieli pewność, że udało się nam pozbyć bakterii, ścierki należy gotować w temperaturze dziewięćdziesięciu stopni. Wiele pralek posiada taki program, co ułatwi nam prawidłowe pranie ściereczek. Jeśli często pierzemy ścierki w tak gorącej wodzie, to powinniśmy zainwestować w ścierki lniane, ponieważ ten materiał doskonale znosi gotowanie i nie wpływa ono na trwałość materiału.

W sklepach znajdziemy dziesiątki różnych wzorów ścierek kuchennych, od zupełnie prostych aż po bardziej eleganckie i ładnie zapakowane, które dobrze sprawdzą się jako prezent. Jest to, w gruncie rzeczy, całkiem dobry podarunek, który na pewno będzie często w użyciu. Zapas ścierek przyda się każdemu, ponieważ powinniśmy regularnie je zmieniać. Niektórzy zalecają, aby kuchenne ścierki wymieniać nawet codziennie, inne źródła podają, że wystarczy wymiana co kilka dni. To powinniśmy ocenić sami, pamiętając, że regularne pranie pomoże nam zachować ścierki czyste i higieniczne.