Do czego wykorzystać pastę sezamową?

Wiele osób lubi poznawać nowe smaki, najczęściej pochodzące z innych krajów. Warto urozmaicić swoje posiłki – pyszne potrawy z przeróżnych zakątków mogą sprawić, że zachwycimy się jakimiś ciekawymi smakami. Dobrze jest mieć w swojej kuchni składniki, które pozwalają nadać potrawom ciekawego smaku. Nie musimy iść do restauracji, aby poznać smaki krajów Bliskiego Wschodu czy Azji – możemy w sklepie znaleźć coś, co pozwoli nam przygotować potrawy z najróżniejszych miejsc świata.
Potrawy z wykorzystaniem pasty sezamowej
W potrawach charakterystycznych dla innych krajów możemy znaleźć pewne składniki, których nie używa się w polskiej kuchni. Na szczęście są one obecnie bardzo łatwo dostępne, dzięki czemu bez problemu możemy je mieć w swojej kuchni. Bardzo dużą popularnością cieszy się pasta sezamowa. Najczęściej spotyka się ją w potrawach pochodzących z Bliskiego Wschodu, północnej Afryki oraz części Azji (Japonia, Chiny czy Korea). Pasta ta, inaczej zwana tahini, powstaje ze zmielonych nasion sezamu, najczęściej uprażonych. Wydaje się to bardzo prostym składnikiem, jednak może mieć bardzo duży wpływ na ostateczny smak gotowanych potraw. W jakich potrawach możemy znaleźć tę pastę? Najpopularniejszym zastosowaniem tahini jest hummus – jest to pasta pochodząca z Egiptu, której bazę stanowi gotowana ciecierzyca. Ciecierzyca z pastą z sezamu i paroma innymi składnikami daje nam naprawdę ciekawą propozycję. Hummus świetnie pasuje do kanapek, możemy go także jeść ze świeżymi warzywami – jest to doskonała i zdrowa przekąska na wszelkie imprezy. Pastę z sezamu możemy dodać do naprawdę wielu potraw – od sosów do makaronu i mięs, po zupy warzywne. Pasta z sezamu przypadnie również do gustu miłośnikom chałwy – po połączeniu tahini z cukrem pudrem otrzymujemy świetny sos, który doskonale sprawdzi się do najróżniejszych deserów. Może być polewą do lodów albo naleśników, albo urozmaiceniem kawy. Ogromna różnorodność zastosować pasty zrobionej z sezamu sprawia, że warto mieć ją w swojej kuchni – z łatwością znajdziemy jakąś potrawę, którą będziemy mogli w ten sposób urozmaicić.
Składniki typowe dla kuchni innych krajów dają nam naprawę wiele ciekawych możliwości. Możemy je wykorzystać do przyrządzenia potraw pochodzących z innych zakątków świata. Znajdzie się również wiele rodzimych potraw, które dzięki paście z sezamu staną się niebanalne. Tahini przypadnie do gustu osobom, które lubią poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Taką pastę wykorzystamy do stworzenia wielu ciekawych smakołyków.
Najnowsze komentarze